Feldenkrais

feldenkrais

Feldenkrais is een methode of leerproces van Moshe Feldenkrais. Hij gaat uit van de gedachte of het principe dat het lichaam de mogelijkheid heeft om bestaande bewegingspatronen te veranderen door bewust, bewegingen uit te voeren.

U zult ervaren dat er verschillen zijn met de gangbare oefenmethoden die u al wel zult kennen.

Bij de Feldenkraismethode doen we geen oefeningen zoals in de bestaande oefenmethoden. Deze zoeken de oorzaak van het probleem op een plek in het lichaam en je richt je werk ook op die ene plek. Bijvoorbeeld in bestaande oefenmethoden moet je bij een gewricht waarvan de bewegingsuitslag beperkt is, mobiliseren. Een spier die zwak of verzwakt is moet je versterken. Is de houding niet goed dan moet je de houding corrigeren. Bij deze benaderingen wordt niet gekeken naar de beweging in zijn geheel en hoe die zou kunnen bijdragen aan het probleem wat je hebt.

In de Feldenkrais wordt er gekeken hoe u beweegt.

Bijvoorbeeld hoe loopt u of hoe staat u op uit een stoel, of hoe pakt iets van de grond of uit een kast etc. Bij de bekende methoden is het vaak herhalen en regelmatig doen van oefeningen van belang. Bij de Feldenkrais methode leert u dat wanneer een beweging moeilijk gaat om zélf de beweging te veranderen. Het gaat er dus niet om om bijvoorbeeld 100x een beweging te maken en regelmatig te herhalen. Het gaat er om dat u voelt hoe een beweging verloopt, dat u merkt waar u de beweging tegenhoudt of remt. Dat u de beweging in zijn gehele verloop gaat voelen of ervaren. Dan ontstaat er een verandering. Bijvoorbeeld wanneer u een arm optilt gebeurt dit niet alleen in de schouder maar in het hele lichaam. Het gewicht verplaatst zich, het schouderblad beweegt, er gebeurt iets in de nek enz. Bij Feldenkrais willen we u dit hele gebeuren laten ervaren en dat u zich bewust wordt hoe u iets doet en hoe u dit zelf kunt veranderen.

Waar moet u opletten tijdens het bewegen?

U moet de bewegingen langzaam uitvoeren, zonder kracht. Opletten waar u begint met de beweging, wat de volgende stappen zijn en waar u de beweging eindigt. Bij pijn niet verdergaan met de beweging en forceren maar ga ergens in het lichaam zoeken naar dat wat de pijn veroorzaakt. Ook op het punt waar de beweging moeilijk verloopt, moet u kijken wat u moet doen om dit te veranderen.

Er zijn twee manieren om Feldenkrais te leren. Door een ATM of een FI.

  • ATM is de afkorting van Awareness Through Movement en betekent bewust worden door beweging. U wordt mondeling door de beweging geleid. Meestal wordt dit in groepsverband gedaan.
  • Bij een FI wordt in principe niet gesproken, maar door aanrakingen wordt U de beweging duidelijk gemaakt. Dit zijn privé sessies.

Wat betekent dit voor u?

Feldenkrais werkt met je vermogen de bewegingen te coördineren dat wil zeggen dat we werken met wat gebeurt in het zenuwstelsel. Hierdoor verandert uw bewegingspatroon van alledag. U kunt gemakkelijker de dagelijkse bewegingen uitvoeren. Of anders gezegd met de woorden van een van mijn patiënten: “ Mijn dagelijkse leven is een stuk aangenamer geworden. Ik heb het vertrouwen in mijn lichaam teruggevonden. Er is weer balans in mijn leven”.

Fysiotherapie

Uw fysiotherapeut weet alles van het menselijk bewegingsapparaat en kan u helpen uw klachten te verminderen.
.

Massage

Massage zorgt voor ontspanning en helpt het om pijn, vastzittende spieren en andere symptomen te bestrijden.
.

Wilt u meer weten over de methode Feldenkrais en wat dit voor u kan betekenen?  Neem contact op voor persoonlijk advies of het inplannen van een intakegesprek.

073 - 511 42 07

info@fvdheydenfysiotherapeut.nl

Ma - Vr: 8:30 - 18.00

Oedeemtherapie

Bij oedeemtherapie maak ik gebruik van manuele lymfedrainage, oefenen, bandageren en lymfetaping. Een behandelvorm van oedemen (vochtophopingen).

Feldenkrais

Feldenkrais is bewust worden door bewegen. Hierbij ligt de nadruk op wat je beweegt en niet hoe je beweegt. Dit leidt tot vermindering van pijnklachten en een aangenamer leven.

Oefentherapie

Oefentherapie het voorkomen, verminderen of volledig verhelpen van klachten. We mobiliseren, trainen en corrigeren uw houding en bewegingen.